Chleb był produktem luksusowym. Kupowano go na targach i jarmarkach, i spożywano od święta. Na przełomie XIX i XX w. chleb żytni wypiekany w domu zaczął częściej pojawiać się w jadłospisie górali zamieszkujących miejscowości północnego Podhala.
Produktem spożywczym wykorzystywanym powszechnie w kuchni podhalańskiej były ziemniaki. Łączono je niemal ze wszystkimi produktami i potrawami. Jadano w całości lub utłuczone z mlekiem, kwaśnicą, kapustą, żurem, bryndzą, bez omasty lub maszczone masłem bądź innym tłuszczem. Często nie obierano ich lecz jedynie oskrobywano, tak by nie utracić cennego surowca. Nadgniłe ziemniaki przeznaczano na kluski. W tym celu ścierano grule na tarle, a po odciśnięciu wody mieszano je z niewielką ilością mąki. Gotowano rzucając na wrzącą wodę. Ziemniaki pieczono również w popiele ogniska.
Podstawowym pożywieniem była również kapusta. Spożywano ją najczęściej po uprzednim ukiszeniu. Wodę spod kiszonki spożywano pod nazwą kwaśnicy, wzbogacając ją, o ile było to możliwe, dostępną omastą i łącząc z potrawami mącznymi oraz z ziemniakami. Kapustę z beczki gotowano w wodzie z ziemniaków, w miarę możliwości krasząc i doprawiając mąką.
Produktem gospodarki hodowlanej, obecnym w codziennej diecie było kiszone mleko krowie. Podawano je z potrawami z mąki, bądź z ziemniakami.
Śmietana i wyrabiane w domu masło były artykułami luksusowym. Spożywano je sporadycznie, najczęściej przeznaczając na sprzedaż. Podobnie postępowano z twarogiem, który na Podhalu pojawił się późno, a także jajami.
Karolcia00001
7/10
natalish666
Chleb był produktem luksusowym. Kupowano go na targach i jarmarkach, i spożywano od święta. Na przełomie XIX i XX w. chleb żytni wypiekany w domu zaczął częściej pojawiać się w jadłospisie górali zamieszkujących miejscowości północnego Podhala.
Produktem spożywczym wykorzystywanym powszechnie w kuchni podhalańskiej były ziemniaki. Łączono je niemal ze wszystkimi produktami i potrawami. Jadano w całości lub utłuczone z mlekiem, kwaśnicą, kapustą, żurem, bryndzą, bez omasty lub maszczone masłem bądź innym tłuszczem. Często nie obierano ich lecz jedynie oskrobywano, tak by nie utracić cennego surowca. Nadgniłe ziemniaki przeznaczano na kluski. W tym celu ścierano grule na tarle, a po odciśnięciu wody mieszano je z niewielką ilością mąki. Gotowano rzucając na wrzącą wodę. Ziemniaki pieczono również w popiele ogniska.
Podstawowym pożywieniem była również kapusta. Spożywano ją najczęściej po uprzednim ukiszeniu. Wodę spod kiszonki spożywano pod nazwą kwaśnicy, wzbogacając ją, o ile było to możliwe, dostępną omastą i łącząc z potrawami mącznymi oraz z ziemniakami. Kapustę z beczki gotowano w wodzie z ziemniaków, w miarę możliwości krasząc i doprawiając mąką.
Produktem gospodarki hodowlanej, obecnym w codziennej diecie było kiszone mleko krowie. Podawano je z potrawami z mąki, bądź z ziemniakami.
Śmietana i wyrabiane w domu masło były artykułami luksusowym. Spożywano je sporadycznie, najczęściej przeznaczając na sprzedaż. Podobnie postępowano z twarogiem, który na Podhalu pojawił się późno, a także jajami.
maxymalnymax
8/10
..Max.
5/10
Aha
Naciorek
8/10
MarkSzakall
Twój wynik: 7/10Średnio!
Średnio poradziłeś sobie z tym testem o grudniu 2023. Nie jest źle, ale mogło być lepiej. Podziel się wynikiem w komentarzu!
E...r
No tak średnio bym powiedziała,tak średnio
Lavernaa
7/10Średnio!
Super quiz
AngelikaSwift
5/10 Średnio!
Średnio poradziłeś sobie z tym testem o grudniu 2023. Nie jest źle, ale mogło być lepiej. Podziel się wynikiem w komentarzu!
DamiXxX
Twój wynik: 7/10Średnio!
Średnio poradziłeś sobie z tym testem o grudniu 2023. Nie jest źle, ale mogło być lepiej. Podziel się wynikiem w komentarzu!