Poznaj swoje granice – eksperyment społeczny.


Witaj w "Eksperymencie społecznym: Poznaj swoje granice". Dziś zajmiemy się daniami, które na pierwszy rzut oka wydają się żartem z nieświadomych turystów. Kto o zdrowych zmysłach chciałby jeść ser pełen robaków? Otóż okazuje się, że tak jak my w Polsce z apetytem wcinamy kiszoną kapustę i ogórki, tak w innych kulturach do tradycyjnych przysmaków należy np. zupa z nietoperza. I właśnie z tego powodu zabiorę Ciebie w podróż po różnych zakątkach świata, abyś miał okazję poznać wiele nietypowych rarytasów. Zanim jednak zaczniesz, przeczytaj dokładnie ostrzeżenie i warunki tego quizu. Powodzenia!
Zapoznałem się z regulaminem i wyrażam zgodę na wzięcie udziału w eksperymencie.
Takie eksperymenty nie są dla mnie i z tego powodu nie wyrażam zgody na wzięcie w nim udziału.

W Chinach spotkać można ciekawy gatunek grzyba, który wrasta w żywe gąsienice, aż w końcu uśmierca je i mumifikuje. O ile zwykle grzyb przyjmowany jest w suszonej formie, to zdarza się również, że robi się z niego zupę i podaje razem z gąsienicą. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taką zupę?
Tak
Nie
Nie wiem

Smażone pająki można zjeść w wielu azjatyckich krajach. Ich popularność zapoczątkował okres głodu, który zmusił mieszkańców Kambodży do szukania alternatywy dla zwykłego jedzenia. Pomimo tego, że początkowo stanowiły posiłek wyłącznie z braku innego wyboru, to aktualnie są uznawane za prawdziwy rarytas. Masz na tyle odwagi, aby zjeść tarantule z Kambodży?
Tak
Nie
Nie wiem

Balut to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód, który jest gotowany w jajku i po lekkim posoleniu spożywany wprost z ulicznego straganu. W Kambodży, Laosie, Wietnamie, czy na Filipinach jest równie popularny jak u nas hot dogi lub hamburgery. Masz na tyle odwagi, aby zjeść balut?
Tak
Nie
Nie wiem
Reklama

Zupa z ptasich gniazd to wyjątkowo ekskluzywny chiński przysmak. O jego randze decyduje kłopotliwy proces pozyskiwania składników, a o smaku ptasia ślina. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taki rarytas?
Tak
Nie
Nie wiem

Casu Marzu to tradycyjny włoski przysmak, który największą popularnością cieszy się w Sardynii. Ser wypełniony jest larwami. Jeżeli są one żywe, oznacza to, że danie nadaje się do konsumpcji. W innym przypadku jest uznawane za trujące. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taki ser?
Tak
Nie
Nie wiem
Reklama

Preriowe ostrygi. Pewnie pomyślałeś "owoce morza"? Nic bardziej mylnego! Pod tą niewinną nazwą kryje się potrawa, która składa się z panierowanych byczych jąder podawanych najczęściej z sosem. Potrawa ta serwowana jest w Ameryce Północnej z naciskiem na Kanadę. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taki przysmak?
Tak
Nie
Nie wiem

Zupę z nietoperza można zjeść między innymi w Tajlandii, na wyspie Guam oraz w niektórych rejonach Chin. Zanim jednak zdecydujecie się na zjedzenie zupy z gotowanym nietoperzem, to pamiętajcie, że te latające ssaki roznoszą wiele niebezpiecznych chorób. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taką zupę?
Tak
Nie
Nie wiem

Escamoles to te małe, białe fasolki widoczne na fotografii. Są to jajka gigantycznych czarnych mrówek, które żyją w Meksyku. Mają podobno maślany i lekko orzechowy posmak. Masz na tyle odwagi, aby zjeść takie wykwintne danie?
Tak
Nie
Nie wiem

Nie wiem, czy można uznać ten przysmak za wyjątkowo obrzydliwy, ale na pewno nie jest to zwyczajna przekąska. Aby móc legalnie przygotowywać rybę Fugu, trzeba zdobyć specjalne uprawnienia. Wystarczy bowiem mały błąd kucharza, który nie usunie całego jadu i posiłek może okazać się naszym ostatnim. Czy masz na tyle odwagi, aby zaryzykować i zjeść taką przekąskę?
Tak
Nie
Nie wiem

Ludzkie łożysko. To nie żart, najbardziej obrzydliwe danie zostawiłam na koniec. W wielu zakątkach świata ludzie wierzą, że danie przygotowane z łożyska pomaga w poradzeniu sobie z depresją poporodową i leczy komplikacje występujące podczas ciąży. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taką potrawę?
Tak
Nie
Nie wiem

Reklama
392 Super!
Zauważyłeś literówkę lub błąd? Napisz do nas.

Komentarze sameQuizy: 278

Lulu...

Lulu...

Na ostatnim coś jakoś mnie tak poruszyło i mnie odcięło na minutę

Odpowiedz
max.mayfield

max.mayfield

Wszystko na nie

Odpowiedz
Urocza_Eileen

Urocza_Eileen

Jedzenie ludzkiego łożyska to tak trochę kanibalizm…. Zwłaszcza, gdy nie jest ono twoje

Odpowiedz
5
L...t

L...t

•  AUTOR

@Misiek_maly Zgadzam się z tobą 😊

Odpowiedz
1
Bananikaktus2018

Bananikaktus2018

Wszędzie na nie

Odpowiedz
2
Szpinter

Szpinter

Większość na nie. Ryba fugu i zupa z ptasich gniazd wyglądają dobrze. Jedyne co odpycha przy zupie z ptasich gniazd to to że jest tam ptasia ślina

Odpowiedz
3
dezerter

dezerter

ogólnie to wszystko wydaje się obrzydliwe, ale może tak nie jest..
ja może bym zjadła gdyby mi nikt nie mówił co to..

A co do fugu, to najpierw poczekałabym aż ktoś pierwszy spróbuje xDD

i czemuż to tak wszystkim zbiera się na wymioty? w przeciwieństwie do fast foodów, to jest normalne jedzenie 😂

Odpowiedz
3
dezerter

dezerter

@DreamyMoon ale tu się zgadzam
Kajezrki lepsze

Odpowiedz
dezerter

dezerter

Ja pieprzę.
Jaka żenada

Odpowiedz
pokaż więcej odpowiedzi (3)
XxKamiSSOxX

XxKamiSSOxX

Na tym ostatnim zrobiło mi się tak niedobrze, że prawie zwymiotowałam. Czy ci ludzie co to jedzą i wymyślili te „potrawy”, o ile można to tak nazwać .-. są zdrowi umysłowo? Sis mi to pokazała i powiedziałam, że zaraz na nią zwymiotuje. Ja nawet nie patrzyłam jak przewijałam na sekcję komentarzy. Fu .-.

Odpowiedz
3
Szpinter

Szpinter

@XxKamiSSOxX W wielu krajach które są takie przekąski jest bieda.
Dla nich lepsze to niż głód

Odpowiedz
1
Eclipsed

Eclipsed

wszystko na NIE
fu xd

Odpowiedz
1
Szpinter

Szpinter

@Eclipsed Ryba fugu jest akurat dobra

Odpowiedz
xBlinkxowo

xBlinkxowo

Niedobrze mi się zrobiło, a po ostatnim zwymiotowałam (ja nie żartuje) ;-;

Odpowiedz
3
L...t

L...t

•  AUTOR

@xFreddyFazbearx Przykro mi i współczuję

Odpowiedz
xBlinkxowo

xBlinkxowo

@Lusi_kot cóż

Odpowiedz
1
FallenPuppeteer

FallenPuppeteer

Ludzie łożysko pokonało mnie zupełnie.

Odpowiedz
3

Nowe

Popularne

Kategorie

Powiadomienia

Więcej