Poznaj swoje granice część 2 – eksperyment społeczny.

Witam w drugiej części "Eksperymentu społecznego: Poznaj swoje granice". Czasem prosząc w restauracji o lokalny przysmak, można się mocno zdziwić. Zapłodnione jaja, hamburger z mózgiem, ser pełen larw, to tylko niektóre z nich. I właśnie dlatego zabiorę Ciebie w niezapomnianą przygodę po najbardziej obrzydliwych i ekstremalnych potrawach świata. Ale zanim przejdziesz dalej do quizu, proszę abyś zapoznał się dokładnie z ostrzeżeniem oraz warunkami tego eksperymentu.
Zapoznałem się z regulaminem i wyrażam zgodę na wzięcie udziału w eksperymencie.
Takie eksperymenty nie są dla mnie i z tego powodu nie wyrażam zgody na wzięcie w nim udziału.

Haggis to specjał szkockiej kuchni narodowej. Mieszanką zmielonych owczych podrobów (serca, wątroby i płuc) z cebulką, mąką owsianą i przyprawami nadziewa się owczy żołądek i gotuje przez trzy godziny. Haggis podaje się z ziemniakami i rzepą. Danie można kupić gotowe w szkockich supermarketach, ale najwyżej cenione jest przyrządzane przez najstarszych przedstawicieli poszczególnych klanów. Każda rodzina ma swój własny przepis na Haggis i przekazuje go z pokolenia na pokolenie. Masz na tyle odwagi, aby zjeść ten szkocki przysmak?
Tak
Nie
Nie wiem

Dzięki popularności sushi i sashimi, nikt już nie uważa jedzenia surowych owoców morza za wyzwanie. Jednak koreańskie danie sannakij różni się nieco od sushi, gdyż w tym przypadku owoce morza nie są wcale martwe. Małe, żywe ośmiornice są krojone i polewane olejem sezamowym. Kiedy potrawa ląduje na talerzu macki nadal się wiją, a w buzi przyklejają się do podniebienia. Jeśli przyssawki przyczepią się do przełyku, mogą powodować uduszenie. Potrawa podawana jest wyłącznie na odpowiedzialność klienta. To coś dla prawdziwych ryzykantów. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taki przysmak?
Tak
Nie
Nie wiem

Hakarl to islandzka potrawa z rekina, który zaraz po złapaniu, zakopywany jest pod ziemią na okres od 2 do 6 miesięcy. Islandczycy czekają, aż mięso się rozłoży, po czym wykopują je, kroją na kawałki i tak podają do jedzenia. Hakarl ma silny zapach amoniaku i bardzo intensywny smak. W islandzkich sklepach można przez cały rok kupić pokrojone w kostkę i nadziane na wykałaczki kawałki rekina. Masz na tyle odwagi, aby zjeść takie mięso?
Tak
Nie
Nie wiem
Reklama

Huitlacoche, Meksyk. Ta potrawa zrobiona jest z niczego innego jak z grzyba powstałego na zakażonych ziarnach kukurydzy. Infekcja zmienia ich wygląd nie do poznania. Huitlacoche było uznawane za przysmak już przez Azteków, w języku których jego nazwa oznaczała tyle, co odchody kruka. Północnoamerykańscy Indianie używali w XIX wieku zmutowanych kolb w ziołolecznictwie do wywoływania porodu. Czy masz na tyle odwagi, aby zjeść taki rarytas?
Tak
Nie
Nie wiem

Stuletnie jaja, Chiny. Wbrew nazwie, na przygotowanie stuletnich lat, potrzeba zaledwie od dwóch tygodni do czterech miesięcy. Ich przyrządzenie jest bardzo proste: zwykłe jajka należy umieścić w środowisku zasadowym (np. mieszance wapna, popiołu i soli) i odpowiednio uszczelnić. Voilà! Po kilku tygodniach otrzymujemy jajo o szarym kolorze, którego żółtko przybiera konsystencję mazi i pachnie amoniakiem. Masz na tyle odwagi, aby zjeść takie jajko?
Tak
Nie
Nie wiem
Reklama

Co powiesz na mały deser? Oto ciasteczka z os, które są stosunkowo nowy trend w kuchni japońskiej. Jest to krakers z mąki ryżowej, z tą różnicą, że zamiast rodzynek powtykane są w nie gotowane dzikie osy. Fantastyczna przekąska na drugie śniadanie lub deser. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taki smakołyk?
Tak
Nie
Nie wiem

Jak już jesteśmy przy deserach, to również w Europie można spotkać dziwne potrawy. W Szwecji i Finlandii popularne są naleśniki, do których zamiast mleka dodaje się krwi z dziczyzny. Przypominają w smaku swojską kaszankę. Czy masz na tyle odwagi, aby zjeść krwiste naleśniki?
Tak
Nie
Nie wiem

Tepa to tradycyjne danie Inuitów z Alaski. Nazwa „tepa”, oznaczająca „śmierdzące głowy” nie rozmija się z rzeczywistością. Głowy, o których mowa, należą do łososi. Układa się je w drewnianych beczkach i zakopuje przynajmniej na tydzień w ziemi. Jedzone na surowo głowy uważane są za przysmak, a ich jedzenie opiera się na założeniu, że każdy fragment ryby pełen jest składników odżywczych i należy go wykorzystać. Masz na tyle odwagi, aby zjeść taki przysmak?
Tak
Nie
Nie wiem

Na deser proponuje przysmak nie tyle obrzydliwy, co oryginalny. Wiosną 2015 brytyjska fabryka lodów The Licktators wyprodukowała lody z mleka kobiecego. Jeśli masz ochotę wrócić do tego „smaku z dzieciństwa”, nic nie stoi na przeszkodzie. Odważysz się zrobić skok w przeszłość i zjeść lody o smaku mleka matki?
Tak
Nie
Nie wiem

Ups! Zapomniałam o czymś do picia, w końcu trzeba ugasić czymś pragnienie. Proponuję Ci najdziwniejszy rodzaj wina. Proces przygotowywania tego napoju walczy o miano najbardziej obrzydliwego z jego smakiem i wyglądem. Podobno wino smakuje jak benzyna. Jeżeli chodzi o przygotowywanie napoju, to jeszcze żywe mysie noworodki wrzucane są do butelek pełnych wina ryżowego i pozostawiane do sfermentowania. Czy masz na tyle odwagi, aby napić się takiego napoju?
Tak
Nie
Nie wiem

Na zakończenie proponuję napój i przekąskę w jednym. Aby spróbować ten wyjątkowy przysmak, musisz wybrać się do Wietnamu, bo tylko tam możesz go skosztować. O czym mowa? Oczywiście o sercu kobry podawanej wraz z jej krwią. Niektóre osoby, mające okazję tego spróbować, twierdzą, że w trakcie degustacji czuć jeszcze bicie serca. Masz na tyle odwagi, aby spróbować takiego przysmaku?
Tak
Nie
Nie wiem

Reklama
325 Super!
Udostępnij quiz
Zauważyłeś literówkę, błąd ortograficzny lub stylistyczny? Napisz do nas.
Sprawdź najnowsze posty na Instagramie! @samequizy

Komentarze sameQuizy: 187

Laczkikaczki

Laczkikaczki

No rekin, wino z mysimi noworodkami i krwiste naleśniki mogą być ciekawe
No i lody bo czemu nie

Odpowiedz
1
.Lucky.Lady.

.Lucky.Lady.

Ej, na tę lody to się głodna zrobiłam xD

Odpowiedz
1
Lusi_kot

Lusi_kot

•  AUTOR

@.Lucky.Lady. Lody jakbym nie wiedziała z czego są to też bym zjadła 😉

Odpowiedz
1
.Lucky.Lady.

.Lucky.Lady.

Jadłam przy tym jabłecznik i zrobiłam się taka głodna, że wzięłam drugi kawałek xD. Mnie nic nie rozwali ani nie obrzydzi 😂😂😂

Odpowiedz
1
Lusi_kot

Lusi_kot

•  AUTOR

@.Lucky.Lady. Widać masz dużą odporność choć nie wiadomo co by było jakbyś miała to zjeść 😉

Odpowiedz
1
Cassie._.Sh

Cassie._.Sh

To uczucie kiedy na wszystko dajesz tak xD

Odpowiedz
3

Madzixx17

Okrucieństwo
To jest po prostu
NIEETYCZNE

Odpowiedz
3
GrubyKuchcik

GrubyKuchcik

@Madzixx17 nie zgodzę się.

Odpowiedz
2
Marysiax65

Marysiax65

Na wszystko dałam nie 😂 super quiz fajnie że taki oryginalny

Odpowiedz
2
Lusi_kot

Lusi_kot

•  AUTOR

@Marysiax65 Dziękuję 😊

Odpowiedz
1
Holy.Sheep

Holy.Sheep

APELUJĘ tutaj do wszystkich Quizowiczów przerażonych wizją męczeńskiej śmierci mysich osesków w odmętach alkoholu- dziś zwierzęta te są najpierw głęboko usypiane (wprowadzane naturalnie i zupełnie bezboleśnie za pomocą CO2 w stan głębokiej śpiączki), a dopiero później umieszczane w naczyniu i zalewane.
Innymi słowy myszki umierają po prostu we śnie. Łagodnie i bez stresu.
Podobnie z resztą robi się w przypadku uśmiercania „żywizny” do karmiania gadów, z tymże ilość podanego CO2 jest w tym przypadku na tyle duża, że gryzonie od razu zasypiają „na amen”.

P.S. Bardzo dobry quiz. W przeciwieństwie do pierwszej części tu znalazłem kilka nowości, o których miałem naprawdę znikome pojęcie. Dzięki z lekcję!

Odpowiedz
9
RaspberryQueen

RaspberryQueen

Azjaci wszystko zeżrą

Odpowiedz
6
RioChan

RioChan

Na te lody i naleśniki aż mam teraz ochotę :/ XD

Odpowiedz
3
MalaMarzycie1ka

MalaMarzycie1ka

@RioChan ja też XD

Odpowiedz
2
Szalona_Kotka

Szalona_Kotka

Super pomysł
I wogule super nazwa
Zamiast prostego ,,Czy zjadłbyc to..” to taka super nazwa
Super grafika i pytania
Jesteś cudna
Nie dziwie się że trafiło na sq!

Odpowiedz
4
Lusi_kot

Lusi_kot

•  AUTOR

@Szalona_Kotka Bardzo mi miło, że się podoba – dziękuję 😊

Odpowiedz
1
Szalona_Kotka

Szalona_Kotka

@Lusi_kot ❤❤❤

Odpowiedz
3

Nowe

Popularne

Kategorie

Powiadomienia

Więcej