400 g kremowego serka śniadaniowego (takiego do pieczywa) 100 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego pół torebki cukru waniliowego 2-3 łyżki syropu klonowego 50 g malin 50 g jagód (mogą być same maliny lub jagody) 2 ciasteczka zbożowe Przygotowanie:
serki przełożyć do miski, wlać mleko, cukier i syrop klonowy, wymieszać wszystko dokładnie na gładką masę (mi najlepiej szło rózgą) do masy wkruszyć ciasteczka – łamałam je na 1-2 cm kawałki (nie na pył) owoce delikatnie i niedbale gdzieniegdzie podziamgać i dodać do masy, przemieszać, by równomiernie się rozłożyły i puściły trochę soku, barwiąc masę tu i ówdzie masę serniczkową przelać do prostokątnego plastikowego pojemnika, odstawić na kwadrans (żeby ciasteczka namokły), a potem przełożyć do zamrażalnika i trzymać tam kilka godzin (najlepiej całą noc) wyjąć z kwadrans przed podaniem, kroić w plastry lub formować kulki
Źródło : ,,CO GOTOWAĆ LATEM? PONAD 40 PRZEPISÓW NA WAKACYJNE OBIADY, CIASTA I DESERY"
Domowe lody waniliowe i czekoladowe Domowe lody waniliowe i czekoladowe
Składniki:
700 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2 laski wanilii tabliczka gorzkiej czekolady tabliczka mlecznej czekolady 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 4 łyżki cukru trzcinowego lub puszka mleka skondensowanego słodzonego Przygotowanie:
laski wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać z nich nasionka wanilię wsypać do mleka skondensowanego, jeśli używacie niesłodzonego – także cukier przy mleku słodzonym wystarczy wymieszać dokładnie rózgą, żeby wanilia dobrze rozprowadziła się po mleku, to niesłodzone podgrzewacie z rondelku z cukrem i wanilią do rozpuszczenie cukru, potem trzeba je schłodzić śmietankę (musi być zimna) ubić na sztywno, wlać do niej powoli mleko z wanilią, delikatnie połączyć na niskich obrotach miksera w jednolitą masę podzielić na dwie części: masa na lody waniliowe jest już gotowa, wystarczy zamrozić w pojemniku czy foremce keksowej do czekoladowych potrzebna będzie jeszcze czekolada (serio!) – rozpuszczamy tę gorzką w kąpieli wodnej, studzimy, mleczną kroimy dość drobno przestudzoną czekoladę wlewamy do waniliowej masy, mieszamy dokładnie, przelewamy do naczynia i sypiemy po wierzchu kawałkami mlecznej – wystarczy lekko zamieszać, żeby rozprowadzić ją po masie bez opadania na dno jeśli jesteś wąsatym emerytem albo piersiastą kobietą z k*****ami i wystarczy Ci jeden smak – zmniejsz proporcje o połowę i pomiń te drugie, albo zrób całą porcję bez czekolady lub z podwójną jej porcją
Babeczki jogurtowe z owocami ! Babeczki jogurtowe z owocami ! (15 sztuk)
Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego. Kubeczka po jogurcie używa się do odmierzania składników: 3 kubeczki mąki 2 i 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 2 brzoskwinie i garść malin (lub dowolne inne owoce sezonowe) Przygotowanie
Składniki wsyp/wlej do miski i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut lub do papilotek na muffiny – wówczas czas pieczenia to koło 15-20 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
lilianap
Domowe lody waniliowe i czekoladowe
Mega zdrapka ☺️
PS . Bardzo ładna miniaturka 🙂
lonelycat
• AUTOR@liliana.p dziękuję 😻
lilianap
@lonelycat 😊 dopiero teraz zobaczyłam ten quiz
O...s
Domowe lody waniliowe i czekoladowe
Fajna zdrapka
lonelycat
• AUTOR@Oasis dziękuję ✨
Axi_
Lody o smaku sernika z jagodami
(ok. 4 porcji)
Składniki:
400 g kremowego serka śniadaniowego (takiego do pieczywa)
100 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
pół torebki cukru waniliowego
2-3 łyżki syropu klonowego
50 g malin
50 g jagód (mogą być same maliny lub jagody)
2 ciasteczka zbożowe
Przygotowanie:
serki przełożyć do miski, wlać mleko, cukier i syrop klonowy, wymieszać wszystko dokładnie na gładką masę (mi najlepiej szło rózgą)
do masy wkruszyć ciasteczka – łamałam je na 1-2 cm kawałki (nie na pył)
owoce delikatnie i niedbale gdzieniegdzie podziamgać i dodać do masy, przemieszać, by równomiernie się rozłożyły i puściły trochę soku, barwiąc masę tu i ówdzie
masę serniczkową przelać do prostokątnego plastikowego pojemnika, odstawić na kwadrans (żeby ciasteczka namokły), a potem przełożyć do zamrażalnika i trzymać tam kilka godzin (najlepiej całą noc)
wyjąć z kwadrans przed podaniem, kroić w plastry lub formować kulki
Źródło : ,,CO GOTOWAĆ LATEM? PONAD 40 PRZEPISÓW NA WAKACYJNE OBIADY, CIASTA I DESERY"
Darllla
"Babeczki jogurtowe z owocami"! 🥰
Brzmi bardzo smacznie, ale chyba nie mam ręki do gotowania… 😅
Przyjemna zdrapka, a co najważniejsze praktyczna! 😘
flllllora
Polecam @lonelycat
flllllora
Super zdrapka
lonelycat
• AUTOR@flllllora ✨dziękuję✨
C...y
Domowe lody waniliowe i czekoladowe
Domowe lody waniliowe i czekoladowe
Składniki:
700 ml śmietanki kremówki (min. 30%)
2 laski wanilii
tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
4 łyżki cukru trzcinowego
lub
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
laski wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać z nich nasionka
wanilię wsypać do mleka skondensowanego, jeśli używacie niesłodzonego – także cukier
przy mleku słodzonym wystarczy wymieszać dokładnie rózgą, żeby wanilia dobrze rozprowadziła się po mleku, to niesłodzone podgrzewacie z rondelku z cukrem i wanilią do rozpuszczenie cukru, potem trzeba je schłodzić
śmietankę (musi być zimna) ubić na sztywno, wlać do niej powoli mleko z wanilią, delikatnie połączyć na niskich obrotach miksera w jednolitą masę
podzielić na dwie części: masa na lody waniliowe jest już gotowa, wystarczy zamrozić w pojemniku czy foremce keksowej
do czekoladowych potrzebna będzie jeszcze czekolada (serio!) – rozpuszczamy tę gorzką w kąpieli wodnej, studzimy, mleczną kroimy dość drobno
przestudzoną czekoladę wlewamy do waniliowej masy, mieszamy dokładnie, przelewamy do naczynia i sypiemy po wierzchu kawałkami mlecznej – wystarczy lekko zamieszać, żeby rozprowadzić ją po masie bez opadania na dno
jeśli jesteś wąsatym emerytem albo piersiastą kobietą z k*****ami i wystarczy Ci jeden smak – zmniejsz proporcje o połowę i pomiń te drugie, albo zrób całą porcję bez czekolady lub z podwójną jej porcją
Mega quiz! Musi być na SG!❤️
lonelycat
• AUTOR@Night.Sky dziękuję 😻😻😻
Akiscara
Babeczki jogurtowe z owocami !
Babeczki jogurtowe z owocami !
(15 sztuk)
Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego. Kubeczka po jogurcie używa się do odmierzania składników:
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
2 brzoskwinie i garść malin (lub dowolne inne owoce sezonowe)
Przygotowanie
Składniki wsyp/wlej do miski i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut lub do papilotek na muffiny – wówczas czas pieczenia to koło 15-20 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
źródło: Kwestia Smaku
Super zdrapka