sameQuizy Zdrap przepis na jesienne ciasto! LoczeekkLoczeekk 1 tydzień temu58 Nagraj na 316 Obserwujesz Ulubiony
Ciasto dyniowe z wanilią, imbirem i pomarańczą Składniki ~ 250 g puree z pieczonej dyni, 225 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 jaja, 2 laski wanilii, skórka starta z pomarańczy, 1 łyżka startego imbiru, ~polewa~ 4 łyżki masy dyniowej, 2 łyżki dżemu z pomarańczy ~Przygotowanie~ Spód tortownicy o średnicy 17 cm wykładamy papierem do wypieków, boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i mieszamy. Do garnka wkładamy masło, topimy je na małym ogniu, odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i ziarenka z lasek wanilii, mieszamy. Dodajemy mus z dyni, imbir, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Odkładamy 4 łyżki masy na polewę. Do reszty dodajemy jajka i mieszamy. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Masę przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 – 45 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy ciasto przestygnie, smarujemy je polewą – łączymy jej składniki łyżką i układamy na cieście. Smacznego! Bardzo super zdrapka! Życzę SG!
Ciasto z gruszkami Składniki ~ 1 kg twardych gruszek, 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g, 4 średnie jajka, ponad pół szklanki cukru – około 150 g, 3/4 szklanki oleju roślinnego – około 180 g, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka tartego imbiru, łyżka cynamonu ~Przygotowanie~ Gruszki obierz i pokrój na pół. Następnie na ćwiartki. Jeśli masz większe gruszki, to pokrój je na kawałki długości około 4 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymałam 800 gramów gruszek. Kawałki owoców umieść w szerokiej misce i oprósz łyżką cynamonu. Dodaj też tarty imbir i wymieszaj kawałki groszek z cynamonem i imbirem. Do dużej miski wbij cztery średnie jajka i wsyp ponad pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej. Miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera. Kolejno dodaj też mieszankę mąki pszennej np. tortowej i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszaj już przy pomocy łyżki lub szpatułki kuchennej. Do upieczenia ciasta gruszkowego użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Środek oraz boki wysmaruj resztkami oleju roślinnego. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, ale może to być również olej ryżowy, z pestek winogron lub roztopiony i przestudzony olej kokosowy (albo wcześniej wspomniane masło). Do formy wylej całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię i wyłóż kawałki gruszek. Rozłóż je po całej powierzchni ciasta. Możesz je śmiało lekko wcisnąć w masę. Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z gruszkami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Smacznego! Super quiz, zasługuje na główną!
Jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem Składniki ~ 300g mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 250g miękkiego niesolonego masła, 250g jasnego brązowego cukru, 5 jaj, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 – 3 duże jabłka ~Przygotowanie~ Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie masło, jajka i ekstrakt. Miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona (około 4 – 5 minut). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub niedużą kostkę. Tak przygotowane kawałki owoców poukładaj na cieście. Możesz je przedtem oprószyć delikatnie mąką, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie opadną. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego! Oki😅
.Froster_Shine.
Quiz oczywiście leci do ulu!
.Froster_Shine.
Nienawidzę Ciasta bananowo cynamonowego …
Queen_Alicjaa
sameQuizy
Zdrap przepis na jesienne ciasto!
LoczeekkLoczeekk
1 tydzień temu58
Nagraj na
316 Obserwujesz Ulubiony
Ciasto dyniowe z wanilią, imbirem i pomarańczą
Składniki ~ 250 g puree z pieczonej dyni,
225 g mąki pszennej,
200 g masła,
100 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 jaja,
2 laski wanilii,
skórka starta z pomarańczy,
1 łyżka startego imbiru,
~polewa~
4 łyżki masy dyniowej,
2 łyżki dżemu z pomarańczy ~Przygotowanie~
Spód tortownicy o średnicy 17 cm wykładamy papierem do wypieków, boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i mieszamy.
Do garnka wkładamy masło, topimy je na małym ogniu, odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i ziarenka z lasek wanilii, mieszamy. Dodajemy mus z dyni, imbir, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Odkładamy 4 łyżki masy na polewę. Do reszty dodajemy jajka i mieszamy. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia.
Masę przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 – 45 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy ciasto przestygnie, smarujemy je polewą – łączymy jej składniki łyżką i układamy na cieście. Smacznego! Bardzo super zdrapka! Życzę SG!
Sowomaniaczka
Ciasto dyniowo – miodowe.
Super! Świetny quiz!
Zoskq..
Ciasto z gruszkami
Składniki ~ 1 kg twardych gruszek,
2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g,
4 średnie jajka,
ponad pół szklanki cukru – około 150 g,
3/4 szklanki oleju roślinnego – około 180 g,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka tartego imbiru,
łyżka cynamonu ~Przygotowanie~ Gruszki obierz i pokrój na pół. Następnie na ćwiartki. Jeśli masz większe gruszki, to pokrój je na kawałki długości około 4 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymałam 800 gramów gruszek. Kawałki owoców umieść w szerokiej misce i oprósz łyżką cynamonu. Dodaj też tarty imbir i wymieszaj kawałki groszek z cynamonem i imbirem. Do dużej miski wbij cztery średnie jajka i wsyp ponad pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.
Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej. Miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera. Kolejno dodaj też mieszankę mąki pszennej np. tortowej i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszaj już przy pomocy łyżki lub szpatułki kuchennej. Do upieczenia ciasta gruszkowego użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Środek oraz boki wysmaruj resztkami oleju roślinnego. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, ale może to być również olej ryżowy, z pestek winogron lub roztopiony i przestudzony olej kokosowy (albo wcześniej wspomniane masło). Do formy wylej całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię i wyłóż kawałki gruszek. Rozłóż je po całej powierzchni ciasta. Możesz je śmiało lekko wcisnąć w masę. Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z gruszkami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Smacznego!
Super quiz, zasługuje na główną!
Cute._.Dog
Czemu ja wcześniej nie dałam serducha?🤨 ale jusz dałam
myszkateam
Cóż quiz jest super na pewno go użyję w zrobieniu ciasta życzę strony głównej
mustakissa
Ciasto wiewiórka! Wspaniale 🙂💜
sealay
Wow, szacun!
To jest na głównej?
sealay
@Loczeekk powinno być😞
Moderatorzy nie doceniają wielu Quizów, szczególnie zdrapek :C
Athlete
• AUTOR@Medley. Dopiero wczoraj ją wstawiłam, może jeszcze ją zauważą 🙂
pieseczek_Clifford
Jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem
Składniki ~ 300g mąki pszennej,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli,
250g miękkiego niesolonego masła,
250g jasnego brązowego cukru, 5 jaj,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 – 3 duże jabłka
~Przygotowanie~ Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie masło, jajka i ekstrakt. Miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona (około 4 – 5 minut). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub niedużą kostkę. Tak przygotowane kawałki owoców poukładaj na cieście. Możesz je przedtem oprószyć delikatnie mąką, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie opadną.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Oki😅