Opowiadania mogą zawierać treści nieodpowiednie dla osób nieletnich. Zostaje w nich zachowana oryginalna pisownia.

ugabuga


Zaznacz poprawną odpowiedź, aby przejść do następnego pytania.
Quiz w Poczekalni. Zawiera nieodpowiednie treści? Wyślij zgłoszenie

Komentarze sameQuizy: 2

Galaxy_Woman

Galaxy_Woman

Yyy…

Odpowiedz

Xernos

Banner logo
Weź udział w międzynarodowym konkursie fotografii naukowej!

Ukryj
Kiełbasa krakowska
Przejdź do nawigacjiPrzejdź do wyszukiwania

Kiełbasa krakowska
Kiełbasa krakowska (niem. Krakauer) – tradycyjna wędzona gruba kiełbasa wieprzowa o prostych odcinkach, występująca w postaci kiełbasy zwykłej (nietrwałej) i suchej (trwałej). Zasadnicze składniki to mięso wieprzowe, sól i przyprawy. W Austrii jest wyrobem garmażeryjnym znajdującym się na liście tradycyjnych produktów żywnościowych objętych ochroną prawną z wpisem do Register der Traditionellen Lebensmittel[1]. Od 28 sierpnia 2018 kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych[2].

Małopolska zasłynęła zarówno z produkcji kiełbas gdzie największą sławą cieszy się kiełbasa krakowska, ale również popularna jest kiełbasa lisiecka.

Historia
Kiełbasa wytwarzana była od XIX wieku w galicyjskim Krakowie z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, głównie z szynki (85% składu) z dodatkiem skrobi ziemniaczanej[3]. W Galicji przemysł masarski rozwijał się pomyślnie od wieków, gdzie słynna kiełbasa krakowska znana była nawet na Kresach i Litwie. Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich jakie odziedziczył po przodku Janie zmarłym w Koszycach w roku 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 gdzie stoi „Kamienica Sataleckich” pod „Okiem Opatrzności i dwoma baranami” mieścił się pierwszy zakład i sklep, gdzie do 1918, a następnie do 1939 była poszukiwanym przysmakiem na rynku wiedeńskim, podobnie jak kiełbasy żywieckie Fuhrmana i Wrężlewicza z Żywca. Ponadto na przełomie XIX/XX wieku w Krakowie kiełbasę krakowską wytwarzał zakład Józefa Bialika[4].

W popularnym Kasynie szlacheckim we Lwowie, gdzie podawano bardzo dobre obiady, ale zróżnicowane według rangi i zasług, na zakąskę tylko członkowie rzeczywiści Akademii w czasach okupacji sowieckiej otrzymywali kiełbasę krakowską.

Współcześnie poza Polską kiełbasa krakowska produkowana jest również w Austrii i Niemczech.

Od 2006 toczy się w Polsce proces pomiędzy Małopolską Izbą Produktów Regionalnych a zakładami Sokołów SA o zastrzeżenie nazwy

Odpowiedz
1

Nowe

Popularne

Kategorie

Powiadomienia

Więcej