Banner logo Weź udział w międzynarodowym konkursie fotografii naukowej!
Ukryj Kiełbasa krakowska Przejdź do nawigacjiPrzejdź do wyszukiwania
Kiełbasa krakowska Kiełbasa krakowska (niem. Krakauer) – tradycyjna wędzona gruba kiełbasa wieprzowa o prostych odcinkach, występująca w postaci kiełbasy zwykłej (nietrwałej) i suchej (trwałej). Zasadnicze składniki to mięso wieprzowe, sól i przyprawy. W Austrii jest wyrobem garmażeryjnym znajdującym się na liście tradycyjnych produktów żywnościowych objętych ochroną prawną z wpisem do Register der Traditionellen Lebensmittel[1]. Od 28 sierpnia 2018 kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych[2].
Małopolska zasłynęła zarówno z produkcji kiełbas gdzie największą sławą cieszy się kiełbasa krakowska, ale również popularna jest kiełbasa lisiecka.
Historia Kiełbasa wytwarzana była od XIX wieku w galicyjskim Krakowie z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, głównie z szynki (85% składu) z dodatkiem skrobi ziemniaczanej[3]. W Galicji przemysł masarski rozwijał się pomyślnie od wieków, gdzie słynna kiełbasa krakowska znana była nawet na Kresach i Litwie. Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich jakie odziedziczył po przodku Janie zmarłym w Koszycach w roku 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 gdzie stoi „Kamienica Sataleckich” pod „Okiem Opatrzności i dwoma baranami” mieścił się pierwszy zakład i sklep, gdzie do 1918, a następnie do 1939 była poszukiwanym przysmakiem na rynku wiedeńskim, podobnie jak kiełbasy żywieckie Fuhrmana i Wrężlewicza z Żywca. Ponadto na przełomie XIX/XX wieku w Krakowie kiełbasę krakowską wytwarzał zakład Józefa Bialika[4].
W popularnym Kasynie szlacheckim we Lwowie, gdzie podawano bardzo dobre obiady, ale zróżnicowane według rangi i zasług, na zakąskę tylko członkowie rzeczywiści Akademii w czasach okupacji sowieckiej otrzymywali kiełbasę krakowską.
Współcześnie poza Polską kiełbasa krakowska produkowana jest również w Austrii i Niemczech.
Od 2006 toczy się w Polsce proces pomiędzy Małopolską Izbą Produktów Regionalnych a zakładami Sokołów SA o zastrzeżenie nazwy
Galaxy_Woman
Yyy…
Xernos
Banner logo
Weź udział w międzynarodowym konkursie fotografii naukowej!
Ukryj
Kiełbasa krakowska
Przejdź do nawigacjiPrzejdź do wyszukiwania
Kiełbasa krakowska
Kiełbasa krakowska (niem. Krakauer) – tradycyjna wędzona gruba kiełbasa wieprzowa o prostych odcinkach, występująca w postaci kiełbasy zwykłej (nietrwałej) i suchej (trwałej). Zasadnicze składniki to mięso wieprzowe, sól i przyprawy. W Austrii jest wyrobem garmażeryjnym znajdującym się na liście tradycyjnych produktów żywnościowych objętych ochroną prawną z wpisem do Register der Traditionellen Lebensmittel[1]. Od 28 sierpnia 2018 kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych[2].
Małopolska zasłynęła zarówno z produkcji kiełbas gdzie największą sławą cieszy się kiełbasa krakowska, ale również popularna jest kiełbasa lisiecka.
Historia
Kiełbasa wytwarzana była od XIX wieku w galicyjskim Krakowie z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, głównie z szynki (85% składu) z dodatkiem skrobi ziemniaczanej[3]. W Galicji przemysł masarski rozwijał się pomyślnie od wieków, gdzie słynna kiełbasa krakowska znana była nawet na Kresach i Litwie. Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich jakie odziedziczył po przodku Janie zmarłym w Koszycach w roku 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 gdzie stoi „Kamienica Sataleckich” pod „Okiem Opatrzności i dwoma baranami” mieścił się pierwszy zakład i sklep, gdzie do 1918, a następnie do 1939 była poszukiwanym przysmakiem na rynku wiedeńskim, podobnie jak kiełbasy żywieckie Fuhrmana i Wrężlewicza z Żywca. Ponadto na przełomie XIX/XX wieku w Krakowie kiełbasę krakowską wytwarzał zakład Józefa Bialika[4].
W popularnym Kasynie szlacheckim we Lwowie, gdzie podawano bardzo dobre obiady, ale zróżnicowane według rangi i zasług, na zakąskę tylko członkowie rzeczywiści Akademii w czasach okupacji sowieckiej otrzymywali kiełbasę krakowską.
Współcześnie poza Polską kiełbasa krakowska produkowana jest również w Austrii i Niemczech.
Od 2006 toczy się w Polsce proces pomiędzy Małopolską Izbą Produktów Regionalnych a zakładami Sokołów SA o zastrzeżenie nazwy