Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału.
Surströmming! Wszyscy, którzy krzywią się z niesmakiem na myśl o polskich kiszonkach z warzyw, powinni poznać przysmak rodem ze Szwecji, czyli „Surströmming”. Pod tą enigmatyczną nazwą kryją się… kiszone śledzie. Najpierw surowe ryby umieszczane są w beczkach z solankową zalewą, w których spędzają kilka tygodni. W tym czasie śledzie fermentują (duża ilość soli zapobiega gniciu), a następnie są zamykane w puszkach. Przez kolejnych kilka miesięcy kontynuowany jest proces fermentacji, któremu Szwedzi zawdzięczają końcowy produkt. Podobno puszkę z tym specjałem najlepiej jest otwierać na zewnątrz, ponieważ intensywny, mało przyjemny zapach, jaki się z niej wydobywa, mógłby utrzymywać się w mieszkaniu przez dłuższy czas. Jakoś nie mam ochoty na to 😅 Mega fajny Quiz 💖
Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału
Szalone połączenie słodkiego ze słonym. Łosoś i lukrecja to połączenie, któremu nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyszło do głowy. A jednak Heston Blumenthal uczynił z tego dania prawdziwy rarytas i symbol swojej 3-gwiazdkowej restauracji „The Fat Duck”. Danie to nic innego jak łosoś w skorupce z żelu lukrecjowego podany z majonezem z karczocha i wanilii – to się nazywa „twist” na klasycznie podanej rybie. Kto wie, czy dzięki takim przepisom za 20 lat przy stole wigilijnym nie zasiądziemy do czipsów ze śledzia z cebulką, pianki z karpia i barszczu w cieście na pierogi ze smarowidłem z kapusty i grzybów w formie żelu?
Injera! Injera wygląda dość normalnie. Powstaje z mąki zmieszanej z wodą, którą odstawia się najpierw na parę dni, aby sfermentowała. Dlatego właśnie ciasto ma lekko kwaskowaty smak. Wylewa się je później na blachę umieszczoną nad paleniskiem lub umieszcza w piekarniku elektrycznym. I właśnie ten duży, gumowaty i kwaśny placek prosto z Etiopii powinieneś spróbować! jadłam już
Ładnie brzmiąca nazwa skrywa za sobą mięso rekina. Surowe i sfermentowane. A ponieważ dobrze wiemy, że surowe mięso jest trujące (zawiera w sobie dużą ilość kwasu moczowego), Islandczycy mają własny sposób na przygotowanie swojej tradycyjnej potrawy. Mieszkańcy wrzucają mięso do dziury i następnie zasypują je ziemią i żwirem. Po trzech miesiącach fermentacji wyciągają je, kroją na kawałki i wieszają w drewnianych pomieszczeniach, aby mięso mogło się wysuszyć. Dodatkowa uwaga – jeśli proces fermentacji będzie za krótki, mięsem można się zatruć.
Lunatel_Quiz
Łosoś z lukrecją
Fuuuu nie!
lol1234planeta3
Indiera
xx.alciak.xx
Tempeh!
Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału.
160
251 Obserwuj autora
Udostępnij wynik
Lakula
Surströmming!
Wszyscy, którzy krzywią się z niesmakiem na myśl o polskich kiszonkach z warzyw, powinni poznać przysmak rodem ze Szwecji, czyli „Surströmming”. Pod tą enigmatyczną nazwą kryją się… kiszone śledzie. Najpierw surowe ryby umieszczane są w beczkach z solankową zalewą, w których spędzają kilka tygodni. W tym czasie śledzie fermentują (duża ilość soli zapobiega gniciu), a następnie są zamykane w puszkach. Przez kolejnych kilka miesięcy kontynuowany jest proces fermentacji, któremu Szwedzi zawdzięczają końcowy produkt. Podobno puszkę z tym specjałem najlepiej jest otwierać na zewnątrz, ponieważ intensywny, mało przyjemny zapach, jaki się z niej wydobywa, mógłby utrzymywać się w mieszkaniu przez dłuższy czas.
Jakoś nie mam ochoty na to 😅 Mega fajny Quiz 💖
Alltray
• AUTOR@Lakula Dziękuję ❤️😚
M...5
Tempeh!
Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału
Alicaaa_
Łosoś z lukrecją
S...a
Łosoś z lukrecją!
Szalone połączenie słodkiego ze słonym. Łosoś i lukrecja to połączenie, któremu nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyszło do głowy. A jednak Heston Blumenthal uczynił z tego dania prawdziwy rarytas i symbol swojej 3-gwiazdkowej restauracji „The Fat Duck”. Danie to nic innego jak łosoś w skorupce z żelu lukrecjowego podany z majonezem z karczocha i wanilii – to się nazywa „twist” na klasycznie podanej rybie. Kto wie, czy dzięki takim przepisom za 20 lat przy stole wigilijnym nie zasiądziemy do czipsów ze śledzia z cebulką, pianki z karpia i barszczu w cieście na pierogi ze smarowidłem z kapusty i grzybów w formie żelu?
Wcześniej miałam tempeh
_WILCZEK_
Injera!
Injera wygląda dość normalnie. Powstaje z mąki zmieszanej z wodą, którą odstawia się najpierw na parę dni, aby sfermentowała. Dlatego właśnie ciasto ma lekko kwaskowaty smak. Wylewa się je później na blachę umieszczoną nad paleniskiem lub umieszcza w piekarniku elektrycznym. I właśnie ten duży, gumowaty i kwaśny placek prosto z Etiopii powinieneś spróbować!
jadłam już
Alltray
• AUTOR@_WILCZEK_ Fajnie😏
AraseokuKurei
Fugu
Napewno kiedyś spróbuje
Alltray
• AUTOR@KureiChan 😏
HarryPotterkaQuiz
Hakarl!
Ładnie brzmiąca nazwa skrywa za sobą mięso rekina. Surowe i sfermentowane. A ponieważ dobrze wiemy, że surowe mięso jest trujące (zawiera w sobie dużą ilość kwasu moczowego), Islandczycy mają własny sposób na przygotowanie swojej tradycyjnej potrawy. Mieszkańcy wrzucają mięso do dziury i następnie zasypują je ziemią i żwirem. Po trzech miesiącach fermentacji wyciągają je, kroją na kawałki i wieszają w drewnianych pomieszczeniach, aby mięso mogło się wysuszyć. Dodatkowa uwaga – jeśli proces fermentacji będzie za krótki, mięsem można się zatruć.
fajnee
@HarryPotterkaQuiz ja też