Jakiej szalonej potrawy powinieneś spróbować?


Zaznacz poprawną odpowiedź, aby przejść do następnego pytania.
Zauważyłeś literówkę lub błąd? Napisz do nas.

Komentarze sameQuizy: 98

Lunatel_Quiz

Lunatel_Quiz

Łosoś z lukrecją
Fuuuu nie!

Odpowiedz

lol1234planeta3

Indiera

Odpowiedz
xx.alciak.xx

xx.alciak.xx

Tempeh!

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału.

160 
251  Obserwuj autora
 Udostępnij wynik

Odpowiedz
Lakula

Lakula

Surströmming!
Wszyscy, którzy krzywią się z niesmakiem na myśl o polskich kiszonkach z warzyw, powinni poznać przysmak rodem ze Szwecji, czyli „Surströmming”. Pod tą enigmatyczną nazwą kryją się… kiszone śledzie. Najpierw surowe ryby umieszczane są w beczkach z solankową zalewą, w których spędzają kilka tygodni. W tym czasie śledzie fermentują (duża ilość soli zapobiega gniciu), a następnie są zamykane w puszkach. Przez kolejnych kilka miesięcy kontynuowany jest proces fermentacji, któremu Szwedzi zawdzięczają końcowy produkt. Podobno puszkę z tym specjałem najlepiej jest otwierać na zewnątrz, ponieważ intensywny, mało przyjemny zapach, jaki się z niej wydobywa, mógłby utrzymywać się w mieszkaniu przez dłuższy czas.
Jakoś nie mam ochoty na to 😅 Mega fajny Quiz 💖

Odpowiedz
1
Alltray

Alltray

•  AUTOR

@Lakula Dziękuję ❤️😚

Odpowiedz
1

M...5

Tempeh!

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału

Odpowiedz
Alicaaa_

Alicaaa_

Łosoś z lukrecją

Odpowiedz

S...a

Łosoś z lukrecją!

Szalone połączenie słodkiego ze słonym. Łosoś i lukrecja to połączenie, któremu nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyszło do głowy. A jednak Heston Blumenthal uczynił z tego dania prawdziwy rarytas i symbol swojej 3-gwiazdkowej restauracji „The Fat Duck”. Danie to nic innego jak łosoś w skorupce z żelu lukrecjowego podany z majonezem z karczocha i wanilii – to się nazywa „twist” na klasycznie podanej rybie. Kto wie, czy dzięki takim przepisom za 20 lat przy stole wigilijnym nie zasiądziemy do czipsów ze śledzia z cebulką, pianki z karpia i barszczu w cieście na pierogi ze smarowidłem z kapusty i grzybów w formie żelu?

Wcześniej miałam tempeh

Odpowiedz
_WILCZEK_

_WILCZEK_

Injera!
Injera wygląda dość normalnie. Powstaje z mąki zmieszanej z wodą, którą odstawia się najpierw na parę dni, aby sfermentowała. Dlatego właśnie ciasto ma lekko kwaskowaty smak. Wylewa się je później na blachę umieszczoną nad paleniskiem lub umieszcza w piekarniku elektrycznym. I właśnie ten duży, gumowaty i kwaśny placek prosto z Etiopii powinieneś spróbować!
jadłam już

Odpowiedz
1
Alltray

Alltray

•  AUTOR

@_WILCZEK_ Fajnie😏

Odpowiedz
AraseokuKurei

AraseokuKurei

Fugu

Napewno kiedyś spróbuje

Odpowiedz
1
Alltray

Alltray

•  AUTOR
Odpowiedz
HarryPotterkaQuiz

HarryPotterkaQuiz

Hakarl!

Ładnie brzmiąca nazwa skrywa za sobą mięso rekina. Surowe i sfermentowane. A ponieważ dobrze wiemy, że surowe mięso jest trujące (zawiera w sobie dużą ilość kwasu moczowego), Islandczycy mają własny sposób na przygotowanie swojej tradycyjnej potrawy. Mieszkańcy wrzucają mięso do dziury i następnie zasypują je ziemią i żwirem. Po trzech miesiącach fermentacji wyciągają je, kroją na kawałki i wieszają w drewnianych pomieszczeniach, aby mięso mogło się wysuszyć. Dodatkowa uwaga – jeśli proces fermentacji będzie za krótki, mięsem można się zatruć.

Odpowiedz
1

fajnee

Odpowiedz
1

Nowe

Popularne

Kategorie

Powiadomienia

Więcej