Zaprojektuj świąteczne pierniczki!

Zaznacz poprawną odpowiedź, aby przejść do następnego pytania.
Zauważyłeś literówkę lub błąd? Napisz do nas.

Komentarze sameQuizy: 101

maruczekk2006

maruczekk2006

Super pierniczki! I jeszcze z przepisem, a to ja chyba zaczynam piec 💜
Zapraszam też do siebie i Super quiz, bardzo mi się spodobał!!! 💜💗

Odpowiedz
1
Lakula

Lakula

•  AUTOR

@maruczekk2006 Miło mi <3

Odpowiedz
1
Jane.McTinsley

Jane.McTinsley

Reniferowe pierniczki!

Składniki: 2 szklanki mąki uniwersalnej plus dodatkowa do posypania 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli koszernej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska (1/2 szklanki) solonego masła o temperaturze pokojowej 1/3 szklanki brązowego cukru pakowanego 1 jajko 1/3 szklanki melasy Przygotowanie: W średniej misce za pomocą widelca wymieszaj mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, sól i sodę oczyszczoną. W dużej misce (użyłam miksera stojącego Kitchen-Aid) ubij razem masło i brązowy cukier na kremową konsystencję. Na wolnych obrotach wymieszaj jajko i melasę z masłem, i cukrem. Nadal na niskich obrotach dodaj suche składniki (około 1/2 filiżanki na raz, aby uniknąć bałaganu!) I dobrze wymieszaj. Ciasto podzielić na 2 kulki i posypać mąką. Owiń 1 kulkę w plastikową folię i wstaw do lodówki. Drugą kulkę połóż na papierze pergaminowym posypanym mąką. Połóż kolejny arkusz papieru pergaminowego na wierzchu i rozwałkuj ciasto na grubość około 1/8 cala. Włożyć zwinięty arkusz ciasta do zamrażarki na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Wyjmij arkusz ciasta z zamrażarki i użyj foremki do wycinania 9 pierników. Będziesz musiał ponownie rzucić skrawki, aby uzyskać wszystkie 9, ale nie powinieneś ponownie zamrażać ciasta. Połóż ludziki na blasze (lub pergaminie) i piecz przez około 10 minut. Chcesz, aby ciasteczka były jędrne, a krawędzie dopiero zaczęły ciemnieć. Przełóż ciasteczka na ruszt do pieczenia, aby całkowicie ostygły, i powtórz zwijanie, krojenie i gotowanie z drugą kulką ciasta. Jako lukier ubić białka na pianę (ponownie użyłem miksera stojącego z końcówką do trzepaczki). Wmieszaj wanilię, a następnie dodaj 1/4 szklanki cukru pudru na raz, mieszając na niskich obrotach. Zwiększ prędkość i mieszaj przez 6 do 8 minut, aż utworzą się sztywne, błyszczące szczyty. Nabierz lukier do wyciskanej butelki lub plastikowej torebki z odciętym końcem. Na każde ostudzone ciastko nałóż poroże, brwi, uszy i usta. Używając nożyczek lub noża do obierania, odetnij punkty z każdego kawałka czekolady. Pojedynczo nałóż 2 owale na oczy na każdym ciastku. Umieść kawałek czekolady do góry nogami w każdym owalu. Pracując z 4 ciasteczkami naraz, umieść kropkę lukru nad ustami i przyklej czerwony m&m. Upewnij się, że lukier całkowicie stwardnieje, zanim ułożysz ciasteczka w stos. Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu! Dekorowanie i składniki do lukru: https://eatingrichly.com/reindeer-gingerbread-cookies-gingerbread-men/

Odpowiedz
1
gowoc

gowoc

ale kul no nawet przepis dała

Odpowiedz
1
Lakula

Lakula

•  AUTOR

@nol_nejm ❤️😂

Odpowiedz
_Vendie_

_Vendie_

Niestety nie trafiłaś na taki wynik jak bym chciała, ale i tak fajne!

Odpowiedz
2
Lakula

Lakula

•  AUTOR

@kala_450 Cóż, przykro mi, ale cieszę się, że Ci się podobało

Odpowiedz
1
Rachityzm

Rachityzm

Fajny quiz

Odpowiedz
1
Lakula

Lakula

•  AUTOR

@Rachityzm dziękuję!

Odpowiedz
KsandraDefil

KsandraDefil

Tradycyjne pierniczki!
SKŁADNIKI:
2 szklanki (320 g) mąki pszennej.
2 łyżki miodu.
2/3 szklanki cukru.
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub domowej)
2 łyżki masła.
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/4 szklanki ciepłego mleka.

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10-12 minut, w zależności od grubości. Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
Smacznego, a więcej na https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html

kul

Odpowiedz
1
Herbatka_z_imbirem_3

Herbatka_z_imbirem_3

Mięciutkie pierniki!
Składniki: cukier jasnobrązowy, masło, melasa, ocet jabłkowy, mąka, mieszanka przypraw do pierników.
Zaczynasz od ugotowania masła i cukru (1) razem, aż do całkowitego połączenia (2) – jest to dużo łatwiejsze, jeśli masz bardzo miękkie masło. Zapomniałeś wyciągnąć go z lodówki? Bez obaw, po prostu wypłucz miskę pod gorącą wodą, a następnie odwróć i umieść na maśle na kilka minut. Następnie dodajemy melasę, wanilię i jajko (3), i mieszamy do uzyskania gładkości (4). Nie mieszaj dłużej, niż to konieczne, aby w pełni połączyć składniki, w przeciwnym razie Twoje ciasteczka mogą okazać się twarde! Następnie dodaj suche składniki do osobnej miski (5) i mieszaj, aż dobrze się połączą (6). Dodaj suche składniki do miski z mieszanką cukru ze śmietaną (7). Wymieszaj, aby połączyć w miękkie ciasto (8) – nie przesadzaj! W tym momencie ciasto będzie bardzo miękkie – należy je schłodzić, aby można było je rozwałkować i później wyciąć ciasteczka. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni (9) – lub między dwoma arkuszami lekko posypanego mąką pergaminu do pieczenia, jeśli blaty mają tendencję do brudzenia się (szczególnie na niewykończonych powierzchniach, takich jak blaty ze starego drewna lub nierówny kamień). Upewnij się, że ciasto nie jest cieńsze niż 1/4 cala, bo inaczej piernik nie będzie tak miękki, jak powinien. Wytnij ciasteczka (10), umieść je w odstępach na wyłożonym arkuszu ciasteczkowym (11). Następnie po prostu piecz ciasteczka po jednej blasze na raz, pozwól im ostygnąć i zaszaleć dekoracjami.
Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
Link do przepisu, gdzie znajdziesz dodatkowe wskazówki: https://www.savorynothings.com/soft-gingerbread-cookies/

Odpowiedz
1
RunaUna

RunaUna

Nie spodziewałam się przepisu

Odpowiedz
3
Vesaeli

Vesaeli

Składniki: 1/2 szklanki masła (lub masła bez nabiału) w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego
1 jajko
1/2 szklanki melasy
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Lukier Królewski:
3 szklanki cukru pudru
2 białka jaj
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-5 łyżeczek wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W mikserze stojącym ugotuj cukier i masło na lekką i puszystą masę, następnie dodaj jajko, melasę i wanilię, i mieszaj do połączenia.
Wymieszaj razem wszystkie suche składniki i powoli dodaj do miksera. Mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.
Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aż będzie wystarczająco twarde, aby można było z nim pracować.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż będzie grubości około 1/4 cala.
Wytnij foremki do ciastek i umieść ciasteczka na blasze do pieczenia.

Piecz przez 8-10 minut
Lukier Królewski:
Wymieszaj cukier puder, białka jaj i ekstrakt waniliowy razem w mikserze stojącym na gładką i błyszczącą masę.
Powoli dodawaj wodę, po jednej łyżeczce na raz, aż lukier skropi się z łyżki i przytrzymaj przez kilka sekund, zanim ponownie rozpuści się w lukier. (Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej wody. Jeśli jest za rzadki, dodaj więcej cukru pudru).
Użyj rękawa do wyciskania, aby rozprowadzić lukier na ciasteczkach.
Uwagi:
Użyj melasy z czarnego paska w tych ciasteczkach, jeśli masz ją pod ręką. Ma głębszy, bogatszy smak i sprawi, że te ciasteczka będą smakować niesamowicie!
Lukier będzie miał konsystencję 5 sekund, jeśli przebijesz go nożem, lukier powinien z powrotem przesączyć się w 5 sekund.
Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
A więcej na: https://choosingchia.com/healthier-easy-gingerbread-cookies/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=healthier_easy_gingerbread_cookies&utm_term=2018-12-03

Odpowiedz
1
xKochamSzopyx

xKochamSzopyx

Składniki
3 szklanki mąki pszennej
150g masła
6 łyżek miodu
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika (40g)
2 łyżki kakao
do dekoracji: lukier biały i różowy
pisaki cukrowe
kamyczki i kuleczki czekoladowe
maczek truskawkowy
posypka kolorowa i kakaowa

Sposób przygotowania przepisu:
Pierniczki świąteczne
przed pieczeniem, masło z miodem roztopić i wystudzić. Obie mąki, sodę i kakao przesiać przez sito. Dodać jajka, cukier puder, przyprawę do pierników oraz masło z miodem. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką) 2. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki zachowując odstępy. Piec 7-8 minut (z termoobiegiem) w 180 st. Po wystudzeniu dowolnie udekorować lukrem i ozdobami cukierniczymi. Smacznego! Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierniczki-swiateczne-55

Odpowiedz
1

Nowe

Popularne

Kategorie

Powiadomienia

Więcej