Zaprojektuj świąteczne pierniczki!

Zaznacz poprawną odpowiedź, aby przejść do następnego pytania.
Zauważyłeś literówkę lub błąd? Napisz do nas.

Komentarze sameQuizy: 136

eaff

eaff

Zdrowe pierniki
Zapiszę sobie przepis bo im zdrowsze tym lepsze

Odpowiedz
aesthetic.routines

aesthetic.routines

Super że jest przepis! Mogę zrobić

Odpowiedz
Differentia

Differentia

Super, że jest przepis!

Odpowiedz
._UwU_Mushroom_.

._UwU_Mushroom_.

Zdrowe pierniki!
Składniki
140g (1¼ filiżanki) Mączki Migdałowej
120g (1 szklanka) mąki owsianej
96g (½ szklanki) granulowanego erytrytolu (lub do wyboru suchy słodzik)
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
⅛ łyżeczki Mielona gałka muszkatołowa
⅛ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia dwustronnego działania
½ łyżeczki Sól
168 g (½ szklanki) melasy
75g (⅓ szklanki) oleju kokosowego (stopionego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka płynnego ekstraktu ze stewii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. W małej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę owsianą, erytrytol, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia i sól.
W misce miksera stojącego z końcówką ubijającą dodaj melasę, olej kokosowy, wanilię i stewię. Mieszać na niskich obrotach aż do całkowitego wymieszania.
Wrzuć suche składniki do miksera stojącego i mieszaj do całkowitego wymieszania. Ciasto powinno być ciemne, lepkie i słodkie.
Rozwałkuj ⅓ ciasta między dwiema silikonowymi blachami do grubości ok. kilku cm. Posyp trochę dodatkowej mąki owsianej na małym talerzu lub płytkim naczyniu i zamiast tego zanurz swoją foremkę do ciastek z piernika. Odkurz nadmiar mąki i wbij ciasteczka w ciasto. Oderwij ciasto otaczające piernikowe ciasteczka i przenieś arkusz silikonowy na blachę do ciastek.
Piecz przez 12 minut, a następnie ostrożnie przenieś arkusz silikonowy na blat lub kratkę do chłodzenia drutu, aby całkowicie ostygła. Rozwałkuj ciasto i piecz, aż całe ciasto się zużyje. Te ciasteczka najlepiej podawać w dniu ich przygotowania, ale będą przechowywane w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez ~ 3 dni. Psst, pamiętaj, że zawsze możesz je udekorować według uznania!
Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
Link: https://dessertswithbenefits.com/healthy-gingerbread-cookies/

Odpowiedz
LottieGrace

LottieGrace

Kolorowe pierniki!
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
150g masła
6 łyżek miodu
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika (40g)
2 łyżki kakao
do dekoracji: lukier biały i różowy
pisaki cukrowe
kamyczki i kuleczki czekoladowe
maczek truskawkowy
posypka kolorowa i kakaowa

Sposób przygotowania przepisu:
Pierniczki świąteczne
przed pieczeniem, masło z miodem roztopić i wystudzić. Obie mąki, sodę i kakao przesiać przez sito. Dodać jajka, cukier puder, przyprawę do pierników oraz masło z miodem. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką) 2. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki zachowując odstępy. Piec 7-8 minut (z termoobiegiem) w 180 st. Po wystudzeniu dowolnie udekorować lukrem i ozdobami cukierniczymi. Smacznego! Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierniczki-swiateczne-55

super quiz!

Odpowiedz
Nadusiaxxx

Nadusiaxxx

wow ale fajne i ten przepis na końcu !!!

Odpowiedz
-Fox.Lili-

-Fox.Lili-

Gumowe pierniki!
Składniki: 3 szklanki mąki uniwersalnej
3/4 szklanki ciemnobrązowego cukru w opakowaniu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
12 łyżek masła o temperaturze pokojowej, pokroić na 12 sztuk
3/4 szklanki melasy ciemnej melasy
2 łyżki mleka
W razie potrzeby lukier i cukierki do dekoracji.
Do miski dodać mąkę, brązowy cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i sól i wymieszać.
Dodać kawałki masła i za pomocą blendera do ciasta pokroić masło, aż mieszanina będzie przypominać delikatny posiłek.
Za pomocą miksera pracującego na niskich obrotach stopniowo dodawaj melasę i mleko, i mieszaj do połączenia, około 30 sekund.
Ciasto podzielić na pół, formując z każdego kulkę. Zawiń każdy w plastikową folię i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc lub umieść w zamrażarce na około 20 minut, aż będzie twarda, jeśli się spieszysz.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
Wyjmij jeden arkusz ciasta z lodówki/zamrażarki i połóż na blacie. Rozwałkuj ciasto (w razie potrzeby użyj odrobiny mąki na wałku do ciasta), aż będzie grubości około 0,5 cm. Potnij ludziki z piernika i umieść je na przygotowanych blachach do pieczenia.
Wstaw do lodówki ludziki z piernika na 5 minut (w międzyczasie możesz rozwałkować drugą kulkę ciasta).
Piec ciasteczka, aż zawiążą się w środkach, a ciasto ledwo się zatrzyma i odciśnie przy bardzo delikatnym dotknięciu opuszkiem palca, 8 do 11 minut (w zależności od wielkości foremki). Nie przypalaj!
Ciasteczka przełożyć na ruszt i przed lukrowaniem ostudzić do temperatury pokojowej.
Przechowuj pierniki w hermetycznym pojemniku z papierem pergaminowym między warstwami.
Spróbujesz je wykonać? Podziel się wynikiem w komentarzu!
WIĘCEJ NA: https://therec***critic.com/gingerbread-cookies/
o Matko od razu cały przepis nie lubię żelków ale może kiedyś coś takiego zrobię dodam do ulu! i może upiekę pierniczki z przepisu 😊

Odpowiedz
Anime_Moon

Anime_Moon

Zaczynasz od ugotowania masła i cukru (1) razem, aż do całkowitego połączenia (2) – jest to dużo łatwiejsze, jeśli masz bardzo miękkie masło. Zapomniałeś wyciągnąć go z lodówki? Bez obaw, po prostu wypłucz miskę pod gorącą wodą, a następnie odwróć i umieść na maśle na kilka minut. Następnie dodajemy melasę, wanilię i jajko (3), i mieszamy do uzyskania gładkości (4). Nie mieszaj dłużej, niż to konieczne, aby w pełni połączyć składniki, w przeciwnym razie Twoje ciasteczka mogą okazać się twarde! Następnie dodaj suche składniki do osobnej miski (5) i mieszaj, aż dobrze się połączą (6). Dodaj suche składniki do miski z mieszanką cukru ze śmietaną (7). Wymieszaj, aby połączyć w miękkie ciasto (8) – nie przesadzaj! W tym momencie ciasto będzie bardzo miękkie – należy je schłodzić, aby można było je rozwałkować i później wyciąć ciasteczka. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni (9) – lub między dwoma arkuszami lekko posypanego mąką pergaminu do pieczenia, jeśli blaty mają tendencję do brudzenia się (szczególnie na niewykończonych powierzchniach, takich jak blaty ze starego drewna lub nierówny kamień). Upewnij się, że ciasto nie jest cieńsze niż 1/4 cala, bo inaczej piernik nie będzie tak miękki, jak powinien. Wytnij ciasteczka (10), umieść je w odstępach na wyłożonym arkuszu ciasteczkowym (11). Następnie po prostu piecz ciasteczka po jednej blasze na raz, pozwól im ostygnąć i zaszaleć dekoracjami.

Odpowiedz

S...i

Zarombiste <3

Odpowiedz
_._Warriors_._

_._Warriors_._

♥️♥️♥️

Odpowiedz

Nowe

Popularne

Kategorie

Powiadomienia

Więcej