Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 1 łyżka oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka Sól morska 250 ml wody Farsz 500 g ziemniaków 350 g tłustego lub półtłustego twarogu 1 jajko 3 łyżki oleju np. słonecznikowego 2 cebule Sól morska Pieprz czarny mielony w torebce Pieprz ziołowy w torebce Na okrasę 3 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 cebula KLUCZOWE PRODUKTY
Instrukcje 1 Obierz i ugotuj ziemniaki w delikatnie osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedź i potłucz je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiel je w maszynce i odstaw do ostygnięcia. 2 Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane w ten sposób ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu do pierogow. 3 Rozgrzej na patelni olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków razem z rozgniecionym twarogiem oraz jajkiem i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać też pozostałe przyprawy Kamis, przede wszystkim pieprz ziołowy, majeranek i słodką paprykę (do smaku). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej samymi dłońmi, tak aby rozbić wszystkie grudki. 4 Teraz podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania naszych pierogów. Wytnij szklanką kółka i rozciągnij je delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość farszu na pierogi, złóż pierożek na pół i dokładnie zlep brzegi. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. 5 Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przesmaż na niej cebulkę na złoty kolor. Okraś nią pierogi bezpośrednio na talerzu. INFORMACJE ŻYWIENIOWE (Na porcję) Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
Lzmez
31-70%
osa._.kr
31-70%
Jesteście do siebie podobni tylko w połowie! Ty i Blanka macie ze sobą jedynie kilka wspólnych cech.
-HaruUwU-
71-100%
Jak to-
Jestem prawdziwą bejbą UwU
Palion_Team
0-30%
Ognista.
31-70%
Jesteście do siebie podobni tylko w połowie! Ty i Blanka macie ze sobą jedynie kilka wspólnych cech. Podziel się wynikiem w komentarzu!
Mam na imię Blanka
Supcio quizzz💗💗💗
Marzycielka.Clouds
31-70%
Nie jestem pewna, fajny quiz
Klucha_games
31-70%
annyoung
31-70%
Jesteście do siebie podobni tylko w połowie! Ty i Blanka macie ze sobą jedynie kilka wspólnych cech. Podziel się wynikiem w komentarzu!
Oh no
AndrzejStodoua
Bejba
Składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej
1 łyżka oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka Sól morska
250 ml wody
Farsz
500 g ziemniaków
350 g tłustego lub półtłustego twarogu
1 jajko
3 łyżki oleju np. słonecznikowego
2 cebule
Sól morska
Pieprz czarny mielony w torebce
Pieprz ziołowy w torebce
Na okrasę
3 łyżki oleju np. słonecznikowego
1 cebula
KLUCZOWE PRODUKTY
Instrukcje
1 Obierz i ugotuj ziemniaki w delikatnie osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedź i potłucz je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiel je w maszynce i odstaw do ostygnięcia.
2 Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane w ten sposób ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu do pierogow.
3 Rozgrzej na patelni olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków razem z rozgniecionym twarogiem oraz jajkiem i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać też pozostałe przyprawy Kamis, przede wszystkim pieprz ziołowy, majeranek i słodką paprykę (do smaku). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej samymi dłońmi, tak aby rozbić wszystkie grudki.
4 Teraz podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania naszych pierogów. Wytnij szklanką kółka i rozciągnij je delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość farszu na pierogi, złóż pierożek na pół i dokładnie zlep brzegi. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.
5 Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przesmaż na niej cebulkę na złoty kolor. Okraś nią pierogi bezpośrednio na talerzu.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
dogo23
od kiedy połowa tego to jedna odpwiedź hem