Artykuł Dyskusja Czytaj Edytuj Edytuj kod źródłowy Wyświetl historię
Narzędzia
Rodzynki
Jeden rodzynek
Sernik z rodzynkami
Suszarnia rodzynek w Turfanie w Chinach Rodzynki (liczba pojedyncza rodzynek lub rodzynka) – suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast).
Charakterystyka Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (55–70%; głównie fruktoza i dekstroza[1]), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje się wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.
Wartość odżywcza Rodzynki (100 g) Wartość energetyczna 1210 kJ (289 kcal) Białka 2,3 g [pokaż]szczegółowe informacje Węglowodany 71,2 g [pokaż]szczegółowe informacje Tłuszcze 0,5 g [pokaż]szczegółowe informacje Woda 24,0 g [pokaż]szczegółowe informacje [pokaż]Witaminy [pokaż]Makroelementy [pokaż]Mikroelementy Dane liczbowe na podstawie: [2] Wartości RDA i AI wyznaczone na podstawie danych Institute of Health[3] Odmiany, gospodarka W zależności od szczepu winogron rozróżniane są rodzynki[4]
rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie) – Turcja, Kalifornia, RPA, Australia; koryntki (małe, ciemne) ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia; cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z nasionami[5]. Znane są także rodzynki włoskie o zapachu muszkatołowym.
W celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia zazwyczaj są konserwowane dwutlenkiem siarki, co jednak obniża ich wartość i może być zagrożeniem dla alergików.
Światowa produkcja rodzynków to 1,1 miliona ton (2005), z czego najwięcej produkują: Turcja 30%, USA 28%, Iran 13%, Grecja i Chile po 6%.
Zobacz hasła rodzynek i rodzynka w Wikisłowniku Zobacz multimedia związane z tematem: Rodzynki Przypisy Encyklopedia Powszechna PWN. T. 4. R-Z. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1976, s. 46. Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 614. ISBN 978-83-200-5311-1. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.). https://web.archive.org/web/20090528034502/http://portalwiedzy.onet.pl/25693,,,,rodzynki,haslo.html Portal Wiedzy.onet. Cy…. Portal Wiedzy.onet. [dostęp 2009-10-18]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-08-15)]. Kontrola autorytatywna (bakalie):LCCN: sh85111232GND: 4178470-4BNCF: 37346NKC: ph386348J9U: 987007563131505171 Encyklopedia internetowa: Britannica: topic/raisin Catalana: 0198861 DSDE: rosin
.Coco.The.Therian.
dajesz 4czensc 👌👌👌?
.Coco.The.Therian.
@Egoism. no to dajesz! weny brak?
Gothic.
• AUTOR@bardzo.niebezpieczny.komar2137 taa
Rebecca_Madrigal
Czy mogę mówić na Ciebie Rosia?
Gothic.
• AUTOR@Tanczaca_w_ogniu Oczywiście tygrysiczko 😻
Rebecca_Madrigal
@Tanczaca_w_ogniu DZIĘKI MUCHAS GRACIAS THANK YOU THANKS… zapomniałam jak się mówi dziękuję po japońsku ale… DZIĘKI!!!!!
W...a
o jest moja ROSUNIAHARBATUNIAKOCHANIUNIAUWIELBIUNIA
Gothic.
• AUTOR@Wojownicy_Fanka ofc kochana
-kitten-
Bejba, UwU
Gothic.
• AUTOR@Fajna_osoba123 ale uwu
len.artzz
no i dziękuje
.....
Herbatka
Gothic.
• AUTOR@.Atlantiss. zapomniałam 🥺
Queen_Alicjaa
MOJAKOCHANAROŁZUNIA od dzisiaj tak cię zwie
Gothic.
• AUTOR@_Alicjaa23 Dobzie 🥺🥺🥺🥺👉👈
nuvollo
RROOOOOOOOSIIIAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!
Gothic.
• AUTOR@Sherii ;v;
DemolitionLover
Rodzyngi omg
W...a
@.Rose.Tea. Rodzynki
Artykuł
Dyskusja
Czytaj
Edytuj
Edytuj kod źródłowy
Wyświetl historię
Narzędzia
Rodzynki
Jeden rodzynek
Sernik z rodzynkami
Suszarnia rodzynek w Turfanie w Chinach
Rodzynki (liczba pojedyncza rodzynek lub rodzynka) – suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast).
Charakterystyka
Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (55–70%; głównie fruktoza i dekstroza[1]), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje się wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.
Wartość odżywcza
Rodzynki
(100 g)
Wartość energetyczna 1210 kJ (289 kcal)
Białka 2,3 g
[pokaż]szczegółowe informacje
Węglowodany 71,2 g
[pokaż]szczegółowe informacje
Tłuszcze 0,5 g
[pokaż]szczegółowe informacje
Woda 24,0 g
[pokaż]szczegółowe informacje
[pokaż]Witaminy
[pokaż]Makroelementy
[pokaż]Mikroelementy
Dane liczbowe na podstawie: [2]
Wartości RDA i AI wyznaczone na podstawie danych Institute of Health[3]
Odmiany, gospodarka
W zależności od szczepu winogron rozróżniane są rodzynki[4]
rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie) – Turcja, Kalifornia, RPA, Australia;
koryntki (małe, ciemne) ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia;
cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z nasionami[5].
Znane są także rodzynki włoskie o zapachu muszkatołowym.
W celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia zazwyczaj są konserwowane dwutlenkiem siarki, co jednak obniża ich wartość i może być zagrożeniem dla alergików.
Światowa produkcja rodzynków to 1,1 miliona ton (2005), z czego najwięcej produkują: Turcja 30%, USA 28%, Iran 13%, Grecja i Chile po 6%.
Zobacz hasła rodzynek i rodzynka w Wikisłowniku
Zobacz multimedia związane z tematem: Rodzynki
Przypisy
Encyklopedia Powszechna PWN. T. 4. R-Z. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1976, s. 46.
Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 614. ISBN 978-83-200-5311-1.
Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.).
https://web.archive.org/web/20090528034502/http://portalwiedzy.onet.pl/25693,,,,rodzynki,haslo.html Portal Wiedzy.onet.
Cy…. Portal Wiedzy.onet. [dostęp 2009-10-18]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-08-15)].
Kontrola autorytatywna (bakalie):LCCN: sh85111232GND: 4178470-4BNCF: 37346NKC: ph386348J9U: 987007563131505171
Encyklopedia internetowa: Britannica: topic/raisin Catalana: 0198861 DSDE: rosin
Gothic.
• AUTOR@Wojownicy_Fanka OK