Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka. Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).
Wskazówki
W większej niż 21 cm formie ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem. Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).
Szopskyy_12
Ciasto Czekoladowe
Przygotowanie
Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).
Wskazówki
W większej niż 21 cm formie ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem.
Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).
Mystery_wolf
• AUTOR@Szopskyy_12 o, niezły przepis!
Szopskyy_12
@Mystery_wolf wiem najlepszy.
nvtalcia
Moi znajomi polecają tylko "restauracje" z kebabami 😂
Super głosowanie! 💙
Mystery_wolf
• AUTOR@nvtalcia hah, dobry kebab też nie jest zły. Dziękuję!❤️
DarkGladiator
Poszedłbym tylko do tej gdzie wymaga się kultury jedzenia i zachowania. Fajne głosowanie.
Mystery_wolf
• AUTOR@DarkGladiator
👍
Dzięki!
Arielka535
Mega głosowanie, leci do ulu
Mystery_wolf
• AUTOR@Arielka535 ❤️❤️❤️❤️
mormoris
super głosowanie!
Mystery_wolf
• AUTOR@mormoris ❤️