Białko oddziel od żółtka. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino. Miksuj, aż ciasto będzie gęste. Zamiast miksowania możesz również wyrobić je ręcznie. Po wyrobieniu owiń masę folią i pozostaw na 60-70 minut, najlepiej w temperaturze 18-22 stopni. Nie może być ani zimno, ani gorąco. Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj, potem znowu zgniataj w kulkę i wałkuj ponownie. Masa powinna być napowietrzona. Ciasto rozwałkuj cieniutko i wycinaj z niego kółka o średnicy 8-11 cm. Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek (takich, jak do standardowych rurek z kremem). Sklejaj cannoli białkiem, aby rurki się nie rozpadały. Rozgrzej dużą ilość oleju do 170-180 stopni. Zanurzaj w nim foremki z cannoli. Po chwili wyciągaj metalowe foremki z oleju, pozwalając rurkom smażyć się na powierzchni tłuszczu. Uwaga, aby się nie poparzyć! Bądź ostrożna i używaj długich szczypiec do wyjmowania foremek. Usmażone cannoli powinny być brązowe. Odsącz je z tłuszczu. Serek ricotta odsącz z wody. Zmiksuj ricottę razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa. W innej misce ubij śmietanę. Lekko wymieszaj masę serową z bitą śmietaną. Czekoladę utrzyj na tarce. Wiórki czekoladowe i skórkę cytrynową delikatnie wmieszaj do masy. Rurki cannoli nadziej masą za pomocą szprycy cukierniczej. Końce rurek posyp posypkami lub oblej polewą czekoladową. Podziel się wynikiem w komentarzu!
Congee – zupa ryżowa z marynowanym tofu Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki. Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą. Podziel się wynikiem w komentarzu! Fajny quiz
Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki. Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Congee – zupa ryżowa z marynowanym tofu Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki. Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą. Podziel się wynikiem w komentarzu!
WPMERYBKA
Włoskie cannoli – rurki sycylijskie
Białko oddziel od żółtka. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino. Miksuj, aż ciasto będzie gęste. Zamiast miksowania możesz również wyrobić je ręcznie. Po wyrobieniu owiń masę folią i pozostaw na 60-70 minut, najlepiej w temperaturze 18-22 stopni. Nie może być ani zimno, ani gorąco. Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj, potem znowu zgniataj w kulkę i wałkuj ponownie. Masa powinna być napowietrzona. Ciasto rozwałkuj cieniutko i wycinaj z niego kółka o średnicy 8-11 cm. Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek (takich, jak do standardowych rurek z kremem). Sklejaj cannoli białkiem, aby rurki się nie rozpadały. Rozgrzej dużą ilość oleju do 170-180 stopni. Zanurzaj w nim foremki z cannoli. Po chwili wyciągaj metalowe foremki z oleju, pozwalając rurkom smażyć się na powierzchni tłuszczu. Uwaga, aby się nie poparzyć! Bądź ostrożna i używaj długich szczypiec do wyjmowania foremek. Usmażone cannoli powinny być brązowe. Odsącz je z tłuszczu. Serek ricotta odsącz z wody. Zmiksuj ricottę razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa. W innej misce ubij śmietanę. Lekko wymieszaj masę serową z bitą śmietaną. Czekoladę utrzyj na tarce. Wiórki czekoladowe i skórkę cytrynową delikatnie wmieszaj do masy. Rurki cannoli nadziej masą za pomocą szprycy cukierniczej. Końce rurek posyp posypkami lub oblej polewą czekoladową. Podziel się wynikiem w komentarzu!
Moon.Sky
Congee – zupa ryżowa z marynowanym tofu
Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki. Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą. Podziel się wynikiem w komentarzu!
Fajny quiz
olivcia_280
Fajny quiz
AngelikaSwift
Congee – zupa ryżowa z marynowanym tofu
Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki. Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
lubierobicquizy123
Congee – zupa ryżowa z marynowanym tofu
Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki. Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą. Podziel się wynikiem w komentarzu!
Paulinqa.q
Congee
V...n
Congee
labradorMAX
Powiedz 12 razy (śpiewam). Skopiuj to do 5 komentarzy. Wejdz na swój profil. Zdziwiony?
labradorMAX
Dorsz duszony z bobem
B...y
Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim