Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka. Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).
Wskazówki
W większej niż 21 cm formie ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem. Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).
Gratulację ! 1. Fajny quiz 2. Sernik to ja robię prawie co dziennie na petita 3. A jak te na końcu pytanie to liczy się np robienie ciasta przez pół albo dwa albo zamiast masła margaryna
Szopskyy_12
Ciasto Czekoladowe
Przygotowanie
Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).
Wskazówki
W większej niż 21 cm formie ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem.
Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).
Szopskyy_12
Mam nadzieję, że zostane
I.LOVE.HORSES..
Odpadłam na pierwszym- niestety….
Super quiz jak i pomysł na quiz
n...a
No cóż… Odpadłam na 1 XD
M...a
Odpadłem na pierwszymXD
.Jay._.Feather.
Zostałam
Nakrapiany_Lisc234
Odpadłam niestety 😅
Fajny quiz
.Katia.
• AUTOR@Black.Beauty Dziękuję!💚
AngelikaSwift
Odpadlam na 1
Bunny127
Udało mi się przetrwać
Fajny quiz
.Katia.
• AUTOR@Bunny127 Dzięki!🖤
a_algida_a
Na pierwszym odpadłam 😅
kociarakoniaravk
Gratulację !
1. Fajny quiz
2. Sernik to ja robię prawie co dziennie na petita
3. A jak te na końcu pytanie to liczy się np robienie ciasta przez pół albo dwa albo zamiast masła margaryna
kociarakoniaravk
[Komentarz usunięty przez użytkownika]
.Katia.
• AUTOR@kociarakoniaravk w sensie to odpowiedz na 3. I dziękuję